Het belang van een goede balans tussen Omega-6 en Omega-3 vetzuren

Toen ik in contact kwam met Zinzino leerde ik meer over de balans van Omega-6 en Omega 3-vetzuren. Ik maakte kennis met de Balansolie en de Balanstest. In mijn tijd als kinderdiabetesverpleegkundige was het credo “meten is weten”. De test sprak me direct aan en uiteraard wilde ik graag weten hoe het met mijn balans was. Ondanks dat ik Omega-3 olie gebruikte had ik te weinig Omega-3 in mijn cellen.

De verhouding Omega-6 en Omega-3 in het lichaam zou ongeveer gelijk moeten zijn of maximaal respectievelijk 3:1. De meeste mensen krijgen niet genoeg Omega-3 vetzuren binnen en te veel aan Omega-6.
Dit kan de normale functie van hart, hersenen en ogen negatief beïnvloeden. Er kunnen de zogenaamde laaggradige ontstekingen ontstaan.

Omega-3 is een essentieel vetzuur wat ons lichaam niet kan aanmaken. Het wordt op natuurlijke wijze aangemaakt in het weefsel van vette vis en algen. Door minimaal 6x per week vette vis te eten, kan de inname van Omega-3 voldoende zijn. De meeste mensen halen dit niet en zeker niet de mensen, zoals ik, die niet van vis houden.

Hoe weet je of je in balans bent?
Met behulp van de Balanstest, een droge bloedtest, worden 11 vetzuren gemeten. Uit de meer dan 1.000.000 testen die zijn gedaan, blijkt dat 97% van de mensen niet in balans is. Naast de verhouding Omega-6 en Omega-3 laten 5 andere indicatoren zien hoe je gezondheid eruitziet.

Wat als je uit balans bent?
Door de balans tussen beide vetzuren in de voeding aan te passen. Minder Omega-6 en meer Omega-3. Door het regelmatig eten van fabrieksproducten, zoals koekjes, cakes en snacks ontstaat een verhoging van de Omega-6 vetzuren. Dit komt omdat er zonnebloemolie, rijk aan Omega-6, is verwerkt in deze producten. Dit is verwarrend, want het is een plantaardige olie, waarmee je zou denken dat het gezond is.
De zonnebloemolie op zich is niet ongezond, maar wel door de hoeveelheden, waarmee het in producten is verwerkt. Eet je deze producten regelmatig en eet je nauwelijks vette vis, dan begrijp je dat de goede verhouding uit balans gaat.
Alleen door het verlagen van de inname van Omega-6 zal de balans niet optimaal worden. Daarvoor is een aanvulling van Omega-3 vetzuren nodig (zoals vette vis, producten met algen en de meeste noten en zaden), zoals blijkt uit de tests.

Waarom Zinzino Balansolie?
Bij het raffinageproces om kwik en Pcb’s uit visolie te verwijderen gaan belangrijke antioxidanten verloren. Antioxidanten, met in het bijzonder polyfenolen, beschermen de essentiële vetzuren in de fles en in het lichaam. Ze zorgen ervoor dat de Omega-3 fris en krachtig blijft. Polyfenolen uit voortijdig geoogste biologische olijven zijn het plantaardig equivalent van de antioxidanten die van nature in zeevruchten voorkomen. Deze polyfenolen heeft Zinzino aan hun Balansolie toegevoegd.

Een ander voordeel van de Zinzino Balansolie vind ik de dosering op maat. Aan de hand van gewicht en de uitslag van de test wordt de dagelijks aantal ml olie berekend.

Als je meer wilt weten over de Balanstest en Balansolie, laat me dit weten. Ik vertel je er graag meer over.